Boerma Interieurstyling & Projectinrichting in de regio Arnhem en Velp is 100 jaar en viert dit met jou!

Lees hieronder een stukje over het 100-jarige bestaan van Boerma Interieurstyling & Projectinrichting. Daarnaast hebben wij enkele acties lopen om dit te vieren. Bekijk ze onder onze acties!

Boerma 100 jaar – een kleine geschiedenis

Op 3 juli 1923 opende mijn grootvader, Gerrit Boerma (1875 – 1961), zijn kleine winkel in Manufacturen aan de Geitenkamp. Hij kon een kleine beneden- en bovenwoning huren, waar hij met zijn gezin kon wonen en werken. Tot die tijd was hij handelsreiziger geweest en hij streek, als Groninger, neer in Arnhem. Zijn winkel voorzag in een grote behoefte in de wijk Geitenkamp die gaandeweg groter werd. De bewoners konden er terecht voor praktische zaken als wol, garen, naalden, sokken, werkkleding, ondergoed, nachtgoed. In de kleine winkel hing een karakteristieke klok in een houten driehoek met de letters G, B, A: Geen Beter Adres (met een knipoog naar Gerrit Boerma Arnhem). Die heeft er tot 1974 gehangen.

Vanaf eindjaren ’20 kwam zijn zoon en mijn vader, Egbert (1913 – 1974), bij hem in de winkel werken. Telkens werd de winkel een beetje groter. Dat kon toen ook, omdat er in het grote en markante hoekpand veel ruimte was. Telkens als er een huurder vertrok, konden mijn vader en grootvader er een ruimte bij huren.

Tijdens de evacuatietijd van september 1944 tot mei 1945 was de winkel onbemand en werd helaas ook leeggehaald door zowel Duitsers als Nederlanders. Na de oorlog begon de opbouwtijd – letterlijk en figuurlijk ook voor de winkel. De handelsreiziger had nog oude contacten in het land en kon aan de spaarzame goederen komen. Met de handelsgeest van mijn vader en het harde werken van mijn beide ouders ontstond er bloei en groei.

In 1948 werd er een grote verbouwing gerealiseerd: de benedenverdieping werd helemaal uitgegraven tot aan de hoek van de Creutzbergstraat, zodat er een vlakke winkelvloer ontstond. Tevens werd de opgang naar de bovenwoning verplaatst naar de zijkant van het pand. Tijdens dat uitgraven werd er nog heel wat materiaal gevonden van vóór de oorlog, waaronder pakken met kranten, en ook nog enkele helmen en wapens uit de oorlog.

Van ongeveer 1958 tot 1972 verzorgde dhr. Reijers de inrichting van de 6 etalages – altijd even mooi en creatief, vaak met een thema. Mensen blijven er echt even voor staan. Ook beroemd was zijn prachtige handschrift dat de goederen op kartonnen kaarten aanprees en van een prijs voorzag. Alleen bij ons als gezin was óók bekend dat hij jaarlijks één of twee dagen voor Sinterklaas speelde en in de winkel/etalage op een podium zat en kinderen bij zich riep en een klein cadeautje gaf. (Cadeautjes die over waren, belandden nog wel eens in de schoen van de jongste Boerma – die tot op vrij hoge leeftijd deed voorkomen dat hij nog in Sinterklaas geloofde …) Hij had slecht één minder goede eigenschap: hij kwam zijn afspraken slecht na. Gevolg: soms een of twee dagen een lege etalage tot grote ergernis van mijn ouders. Gingen ’s avonds de etalagelichten maar niet aan…

In 1960 kon het gehele pand aan de Geitenkamp worden gehuurd, omdat de laatste kleine en zeer sobere huurwoningen leegkwamen. De huurders kregen grote en mooie woningen (Presikhaaf, Arnhem-Zuid) en de winkel kon fors worden uitgebreid – ook qua aanbod. Meer kleding en daarnaast ook woning- en slaapkamerinrichting. Na een grote verbouwing die bijna een jaar duurde, kon in 1961 de nieuwe winkel, onder grote belangstelling, worden geopend. Vlak voor de opening woedde er nog een brand op de zolderverdieping die eveneens veel bekijks trok.

Mijn moeder bestierde de winkel ‘beneden’ (met de manufacturen en de kleding), mijn vader de winkel ‘boven’ met de woninginrichting. Als kinderen werkten wij uiteraard in de vrije tijd mee, zowel in de winkel, als folders rondbrengend of samen met de stoffeerders op pad om woningen in te richten of bedden, matrassen en andere zaken te bezorgen. Eén van de stoffeerders kan niet ongenoemd blijven: meneer Visser. Decennialang was hij hét gezicht voor de klanten thuis – een aimabele, humoristische en vakbekwame man!

Vanaf 1969 kwam mijn broer, Gert (1947 – 2016), erbij. Ook hij bracht handelsgeest en vernieuwing mee. In 1974 besloot hij dat er meer gespecialiseerd moest worden: de kleding en manufacturen verdwenen en de woninginrichting werd uitgebreid met een volledig assortiment, inclusief verlichting en meubels. Dat bleek een goede keus. Opnieuw volgde een ingrijpende verbouwing, waarbij het hele gehele gebouw winkel werd, ook de bovenwoning waar wij als gezin altijd met plezier hadden gewoond. Doordat mijn vader eind 1974 plotseling overleed, kon hij het resultaat helaas niet meer meemaken.

In 1985 besloot mijn broer om te stoppen. Hoewel zijn zoon Nanning een aantal jaren had meegewerkt in het bedrijf, had hij geen interesse in de opvolging; er trad dus geen nieuwe generatie aan. Daarop besloot mijn broer de zaak te verkopen aan twee medewerkers: Meeme Luth en Hans Kaptein. De eerste werkte in de jaren ’60 al in het bedrijf, de tweede vanaf eind jaren ’70. Samen hebben zij de zaak verder ontwikkeld tot een bloeiend bedrijf dat zich ging specialiseren in projectinrichting, waarbij de naam ‘Boerma’ gehandhaafd bleef. Ook volgde er nog een verbouwing, waarbij het pand van bakker Hilvers aan de Creutzbergstraat werd toegevoegd. Hans Kaptein ging vanaf 2001 alleen verder.

Door de komst van o.a. woonboulevards met gespecialiseerde winkels met een groot aanbod besloot hij om verder te gaan met een afgebakend deel van de woninginrichting: vloerbedekkingen en raamdecoratie. Het markante pand was daarvoor eigenlijk te groot. Onder de naam ‘Boerma Interieurstyling en Projectinrichting’ verhuisde het bedrijf in 2017 naar de Rosendaalstraat 481. Na bijna 100 jaar was de cirkel rond: van woongebouw via bedrijfsgebouw weer woongebouw, waarbij de naam ‘Boerma’ een verbindende rol speelde. In 2021 stopte Hans Kaptein als eigenaar en werd opgevolgd door Dirkjan Bouman, die het 100-jarig bestaan van ‘Boerma’ nu vormgeeft. Dat ook hij nog vele jaren als succesvol ondernemer het bedrijf zal voortzetten!

Namens de familie, Egbert Boerma (1955)